söndag 12 december 2010

Stilhoppningbedöming

Vill du veta mer om stilbedömning på stilhoppningar??? Självklart! Läs då det här:
och inverkan mellan hinderHär är det viktigt att ryttaren är i balans, och har lätt för att växla mellan tvåpunkts- och trepunktssits. Ryttaren ska ha en bra inverkan på hästen, hon eller han ska varken "sitta och åka" eller inverka för kraftigt eller på fel sätt. Hästen ska dessutom vara rätt ställd i svängarna.
Sits över hinderÖver hindrena tittar domaren bland annat på skänkeln, den får inte bli för ostadig, och ryttaren ska ha en lugnt överliv. Blicken ska vara riktad dit ekipaget är på väg, och handen ska vara följsam. Många ryttare har problem med ett för hastigt överliv.
Vägval
Den här bedömningspunkten handlar om att man ska följa den linje mellan hindren som banbyggaren har tänkt sig. Vägarna ska vara normala, inte överdrivet stora. Man måste tex inte rida enda ut i hörnen. Det är också viktigt att komma vinkelrätt mot alla hinder, och det ska synas att det är ryttaren som väljer vägen, inte hästen.

Tempo och balansTempot ska varken vara för snabbt eller för långsamt, utan lagom. Domaren vill se att hästen är framme för skänklarna och galopperar på rytmiskt.
Den totala bilden av ekipagetHär bedöms det sammanlagda helhetsintrycket, samspelet mellan häst och ryttare. Hästen ska lyssna på ryttaren, och ryttaren på hästen. Ritten ska vara harmonisk.

Ryttarens helhetsintryck
Ryttaren ska tänka på sin säkerhet och se proper ut. Man får inte avdrag för att man inte bär säkerhetsväst, men däremot om något ser ovårdat eller farligt ut. Det blir också poängavdrag för ryttare som är alldeles för stora för sina ponnyer.

Ponnyns/hästens helhetsintryck
Utrustningen ska vara säker och sitta rätt. Till exempel ska tyglarna inte vara för långa. För övrigt handlar det om att hästen ska se välvårdad ut. Hästar och ponnyer som svettas mycket bör vara klippta.

Undvik avdragSlutligen kan ryttaren få poängavdrag för dåligt uppträdande, vägringar, nedslag eller tidsfel. Det händer att domaren ger minuspoäng om någon använder spöet eller händerna på ett sätt som inte är bra mot hästen.

Förbered dig noga!
Det bästa är att åka och kolla på stilhoppningar och se hur det går till. När det kommer till träning på hemmaplan är det alltid bra med markarbete, med och utan hinder, för att få en lydigare häst. Kom ihåg att stilhoppning inte bara handlar om att det ska se vackert ut, utan det ska också vara en väl planerad och väl genomförd ritt.



Källa:http://hasthoppning.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=eb14fd48-50be-49a4-9396-293a75d0f22c

Riktigt bra tips tycker jag:)Skrattande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar då blir det roligare att blogga!:D<3