tisdag 3 maj 2011

inför söndag...

Mom 302 Bedömningsprotokollet Tävlingsreglementet
1. Ryttarens sits över hinder – skänkelläge, överliv, blick
Det korrekta skänkelläget med hälen sänkt i ett stadigt och fjädrande lodrätt tramp ska bibehållas i språnget.
Överlivet går fram så mycket att händernas och armarnas eftergift i språnget kan vara tillräcklig och så att balansen i sitsen bibehålls.
Blicken riktas framåt för att förbereda för vägval efter hindret och för att understödja balansen i sitsen.
2. Ryttarens sits och balans mellan hinder
Ryttarens lätta sits ska vara balanserad och följsam. Sitsen är av tvåpunkts- (ryttarens tyngd i stigbyglarna) eller trepunktskaraktär (ryttarens tyngd i sadel och stigbyglar) med en tänkt linje mellan axel, knä och tå. Trampet i stigbygeln ska vara stadigt och fjädrande i lodrät riktning med stigbygeln på fotbladet och hälen sänkt. Underskänkeln ska ligga intill hästen. Huvud, hals och axlar ska bäras fritt och naturligt. Armen hålls med armbågen svagt vinklad framför kroppen och med lätt och följsam hand. Underarmen ska vara en förlängning av tygeln i en obruten linje.

3. Ryttarens inverkansridning och effekten av inverkan
Ryttarens inverkan innebär att rida hästen i en rytmisk och energisk galopp, rättställd på böjda spår och rak på raka spår samt i rätt galopp. Vidare ska ryttaren med sin inverkan underlätta för hästen att komma till en normal avsprångspunkt vid hinder. Ryttarens blick styr hjälperna. Om ryttaren ser i ridriktningen kommer hjälperna att fungera mer reflexmässigt och i rätt tid. Effekten av hjälperna innebär att hästen accepterar hjälperna och svarar på ett sätt som gör att ovanstående uppfylls.

4. Ryttarens hand – känslighet och följsamhet
Ryttarens hand ska vara mjuk, känslig och följsam. Handen kontrollerar och reglerar den aktion eller det tempo som de framåtdrivande hjälperna resulterar i. Handens känsliga kommunikation med hästen innebär att förhålla och ge efter vid rätt tillfälle.

5. Tempo, rytm och hästens balans
Här bedöms ryttarens förmåga att rytmiskt rida hästen i ett tempo anpassat efter banans maxtid och hästens balans i avsprång, landning och mellan hinder.

6. Vägval
Här bedöms ryttarens förmåga att rida hästen vinkelrätt och mitt på hindren samt att vägen mellan hindren gynnar hoppningens genomförande.

7. Totala bilden av ekipaget och dess samspelthet
Detta betyg omfattar den totala bilden av ekipaget d v s ryttarens sits, rittens genomförande och ekipagets samspelthet.
8. Avdrag
Nedslag: Avdrag görs med 2 poäng per nedslag. Olydnad: Vid vägran eller annan olydnad görs avdrag med 2 poäng för första olydnad och med 4 poäng för andra olydnaden (lokal tävling och unghästklass).

9. Ryttarens helhetsintryck och hästens omvårdnadsintryck
Avdrag med 1 – 3 poäng kan göras vid t ex brister i ryttarens eller hästens utrustning eller hästens omvårdnad.
Ryttaren ska ge ett vårdat intryck. Hästen ska vara välvårdad, i god kondition och med en rätt avpassad utrustning.
10. Ryttarens uppträdande
Avdrag med 1 – 3 poäng kan göras om ryttaren uppträder olämpligt mot t ex sin häst eller mot funktionärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar då blir det roligare att blogga!:D<3