lördag 15 januari 2011

För dig som vill bli framgångsrikryttare! Del 1

Källa: http://www.jumpclub.com/

Oavsett om du tror att du kan,
eller om du tror att du inte kan,
har du helt rätt.


Tro på dig själv!
Din mentala inställning har stor betydelse för hur du lyckas på tävling. Skillnaden mellan ridning och andra sporter är att i ridning påverkas även hästen av din sinnesstämning och ditt mentala tillstånd. Hästen känner exempelvis om du är nervös eller arg. Att du tror på dig själv är därför en förutsättning för att lyckas.


Det är mycket som påverkar resultatet i ridningen. Du och din häst är två olika individer som ska prestera bra tillsammans på tävlingsbanan. Resultatet påverkas dels av din hästs fysiska förutsättningar och temperament men även av din egen styrka, kondition, koordination osv. Din egen balans och din rytmkänsla är andra delar som är viktiga i ridningen.
Man brukar säga att en ryttare är som en ”kedja” som aldrig är starkare än sin svagaste länk. Därför är det viktigt att du själv funderar över vilka starka sidor du har som ryttare. Sen behöver du också vara ärlig och analysera vilka delar av kedjan som du behöver förstärka. Blir du trött när du rider en bana? Är du nervös inför en tävling? Äter du ordentligt under tävlingsdagen? Allt för att du ska lyckas så bra som möjligt på tävlingsbanan.


 För att bli en framgångsrik ryttare behöver du vara ärlig mot sig själv. Börja med att fundera över vilka styrkor och svagheter du har som ryttare. Det här kan din tränare hjälpa dig med. Sen gäller det att du drar nytta av och bygger vidare på dina starka sidor. Och att du även försöker jobba med att förbättra det som du behöver förbättra. Detsamma gäller för hästen. Ju mer du drar nytta av hästens starka sidor desto bättre blir resultatet.

I ridning är det lätt att fokusera på sina misstag istället för på det som går bra. Det händer att ryttare hänger upp sig på de 10% som har gått mindre bra på träningen eller tävlingen istället för att koncentrera sig på det som har gått bra. Försök att minnas de gånger du lyckats med en övning!


Det gäller att upprepa de lyckade ritterna genom att ”spela upp dem” gång på gång inuti ditt huvud. Ett knep som många framgångsrika tävlingsryttare använder sig av är att spela in några felfria rundor på video och titta på dem före en viktig tävling. Då kommer du i rätt ”stämning”.

Tänk positivt!
Kyra Kyrklund (framgångsrik dressyrryttare) anser att det är viktigt att hela tiden både tänka och tala positivt. Hon har lagt märke till att framgångsrika ryttare alltid talar positivt om sina ritter och om sina hästar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar då blir det roligare att blogga!:D<3