måndag 17 januari 2011

Framgångsrik ryttare del 3

"We always end up getting what we want" Källa: http://www.jumpclub.se/

AmandaHopp's kommentar: jag vet att det är mkt text men för alla som vill lyckas....läs detta!!!! Har hjälpt mig jättemkt och är verkligen någonting att tänka på!

Mentala hjälpmedel
Det finns en hel del knep som du kan använda dig av för att bli starkare mentalt. Några av dem är affirmering, visualisering och spänningsreglering.


Affirmering
Alla människor har en ”inre röst” som talar till oss. Varje gång du ska utföra en handliing som exempelvis att rida mot ett hinder så startar det med att du tänker att ”nu ska jag rida mot det här hindret”. Det bästa är att du själv kan styra dina tankar! Därför hjälper det att tänka: ”Det här är ett lätt och inbjudande hinder”. Eller att ”Det här hindret kommer min häst att hoppa hur fint som helst”. Försök att tränga bort negativa tankar. Du behöver helt enkelt ta kontroll över ditt eget självförtroende!
Ibland står det ett hinder på banan som ryttarna tycker är läskigt. Det kan vara en lång trippelbarr eller en vattenmatta. Ofta händer det att ryttaren lägger en volt framför just det hindret. Då kan det vara bra att hitta en ”trigger” dvs ett uttryck som hjälper dig att komma i bra stämning. Det finns många toppidrottare som använder sig triggers strax före en viktigt prestation. Försök att hitta ett uttryck som ger dig mod eller som gör dig lugn. Det kan vara t ex ”Jag vet att jag kommer att klara det här” eller ”Jag känner mig lugn”.
På Strömsholm brukar gymnasieeleverna föreställa sig att de är framgångsrika ryttare innan en hoppträning. ”Idag är jag Malin Baryard” säger en av ryttarna. ”Okej, då är jag Peter Eriksson” säger nån annan. Då gäller det att föreställa sig att man är just den ryttaren och att tänka på hur han eller hon skulle agera i en hoppträning.

Visualisering
Att visualisera betyder helt enkelt att du föreställer dig det som du vill ska hända. Hjärnan kan inte skilja mellan en tänkt tanke och verkligheten. Sätt dig bekvämt och på en plats där du inte riskerar att bli störd. Spela upp när du hoppar en bana inuti huvudet. Försök att se framför dig hur det ser ut när du hoppar en bana felfritt. Känn sprången i kroppen och lyssna till ljudet av hovar. Upprepa övningen flera gånger. Att titta på en video på din bästa tävling är ett annat bra sätt att visualisera. Om du övar regelbundet på att visualisera hoppövningar eller banor så kan du såsmåningom göra övningarna även på tävlingsplatsen.
Spänningsreglering
Det gäller att vara koncentrerad och alert men inte spänd inför en viktig tävling. Vissa ryttare blir jättenervösa innan en tävling medan andra presterar bättre under press. Vilken typ är du? Ofta vill vi ryttare alldeles för mycket och då finns det risk att vi spänner oss. När vi blir nervösa spänner vi kroppen och rörelserna och hjälperna blir stela och okänsliga. Andningen är också viktig. Försök att andas lugnt och genom hela kroppen redan när du sitter upp på hästen. Känn hur luften går via lungorna ner i magen och ner genom båda benen. Då blir du lugn och avspänd. Kom ihåg att andas även när du är inne på banan.
Om du har en viktig tävling framför dig så är det viktigt att hitta ett sätt att komma i rätt mental ”stämning”. Gör gärna något kul kvällen innan. Gå på bio eller träffa dina vänner. Det gör att du får annat att tänka på än själva tävlingen.

Lycka till! Kram/ AmandaHopp

2 kommentarer:

Tack för att du kommenterar då blir det roligare att blogga!:D<3