torsdag 20 januari 2011

Rolig Hoppövning!

En hoppövning som är hästens favorit! Hästen tycker denna övning är jättekul och kom i håg att busa lite med hästen i bland och låt den ha kul! Samtidigt ger övningen omhoppningskoll!:D

Det är en övning som ska ridas som en åtta, fast med lite mer diagonala vägar över mittenhindret snarare än en perfekt åtta. Det lilla hindret i mitten finns med dels för att hjälpa hästar som är obalanserade och fastnar i handen i galoppen, dels för att ryttaren ska öva precision i ridningen. Bara för att man rider fort ska man inte kunna slarva med vägarna.
Viktigt när du bygger: *När du bygger krysset (som egentligen heter sax) ska det vara minst en decimeter mellan bommarna i mitten. Annars finns det risk att bommarna fastnar i varandra om hästen slår i dem och det blir en "barreringsfälla". Fördelen med krysset är att man måste centrera och hoppa i mitten. Precision i ridningen när du rider snabbt är viktigt, du ska alltid kunna variera var på hindret du vill rida.
*Sockerbitarna behålls låga. Använd en smal bom på mittenhindret, det är meningen att du ska öva precision! Konsten är att göra snäva uppvändingar utan att glida ut. Målet är att hålla en riktning.
*Bygg hindren ända ute mot långsidan, då får du hjälp av väggen så att hästen inte kan springa på utsidan.
* Du kan höja från 50 centimeter till en svårklassövning.

Gör så här:
Börja med att rida runt sista konen, rid sedan på krysset, sen över ridbanan på det smala hindret och vidare runt konerna, på krysset.
Nästa varv går du inte runt sista konen utan runt den näst sista. Så håller du på tills du ska gå innanför konen som står närmast hindret.
- Börja första varvet lite lugnt, sen blir det nästan lite busridning, hästarna är hur framme som helst!
När du gjort det här en gång kan du byta ut krysset mot en planka med markbom som är något utrullad för att få en ny hindertytp. Och för att kunna bestämma vilken halva av hindret du ska hoppa på.
- Öva på det, för i omhoppning är det ju ofta så att du vill hoppa på en viss del av hindret för att komma rätt på nästa, tipsar E-G Haking.

TIPS!
Videofilma gärna dig själv när du gör en övning som innebär att du ska rida fort. Man upplever gärna att det går snabbare än det gör. Fartkänlsan stämmer inte alltid överrens med det som syns på videon.
- Jag tror att kontrollbehovet tar över, man blir fartblind fast åt andra hållet. Det är samma känsla som att åka på is i skidbacken, det går faktiskt bättre om man släpper på lite. Filmar du synkar du det du ser tillsammans med tempot, säger E-G Haking.
 
KÄLLA:  http://www.hippson.se/

Syfte:
Att förbereda för omhoppning. Att hästarna ska få ha kul! Det skapar jättemycket känsla för omhoppningssvängar och man övar sig i att leva med tempot.

Svårighetsgrad:
Lätt, ligger hindret på 50 centimeter är det en lätt övning. Du kan höja till 1,10-1,20 så har du en svårklassövning.

Tänk på det här:
Låt inte hästen vända före dig. Det blir fel avstånd om hästen får bestämma. Vänd för ytterhjälperna, men innerskänkeln måste mata på mycket så att inte hästen går före. Och ju mer innerskänkel desto mer måste du ta upp på yttertygeln.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar då blir det roligare att blogga!:D<3